Pruimenoogst

Posted on

Naast ons oude schuurtje aan de overkant van het doodlopende straatje waarin we wonen, staat een hele oude pruimenboom. De takken hingen vol pruimen. Een week geleden begonnen er al wat af te vallen, dus tijd om te plukken! Samen met opa werd de boom leeggehaald, wat een oogst! Opa heeft ook altijd fruitbomen gehad en een moestuin, altijd goed om er een deskundige bij te hebben! De buit werd verdeeld en de eerste pruimen gingen na het wassen zo naar binnen. Deze onbespoten pruimen waren heerlijk! En er zaten bijna geen wormen of wormsteekjes in. Puur genieten… 

Van de pruimen die overbleven heb ik een heerlijke taart gebakken. Hiervoor heb ik de wat hardere pruimen er uit gepikt. Die blijven het stevigst na het bakken en geven een frisse smaak. Ik gebruikte voor het deeg amandelschaafsel voor een heerlijke knapperige korst. In combinatie met amandelspijs en de friszure pruimen smaak is dit echt een taart om van te smullen. Hieronder deel ik het recept. 

Nagerecht of tussendoortje voor 10-12 personen. Bereidingstijd: 30 minuten + 1 uur wachttijd + 1 uur oventijd.

  • 1 kg pruimen, gehalveerd en ontpit
  • 100 g suiker
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • 125 g tarwebloem
  • 45 g poedersuiker
  • 20 g amandelschaafsel 
  • 75 g koude roomboter
  • 2 eieren
  • rasp van 1 citroen
  • 300 g amandelspijs 

Meng voor het deeg de bloem, poedersuiker, amandelen en een snufje zout in een kom. Snijd de koude boter er door en kneed het tot een kruimelig deeg. Voeg een eierdooier toe en kneed het deeg tot een bal. Druk het plat, wikkel in plasticfolie en leg ongeveer een uur in de koelkast. 

Meng ondertussen de pruimen met nootmuskaat en een voeg suiker naar smaak (ongeveer 100 g) toe. Verwarm de oven voor op 180℃. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel over de bodem van ingevette springvorm. Doe de spijs samen met een geklopt ei in een kom en kneed tot een smeuïg mengsel. Verdeel over het deeg in de springvorm. Leg ten slotte de pruimen met de snijkant naar boven in de springvorm. Leg ze zo dicht mogelijk tegen elkaar. Nu kan de taart de oven in. Bak de taart in een uurtje gaar en voilà! Laat hem iets afkoelen voor je hem aansnijd. Eet smakelijk!