attoom/ maart 30, 2020/ Blog

Vorige week noemden we in een blog al even kort de muziek van Liesbeth List en Ramses Shaffy. Beiden zijn voor ons een grote bron van inspiratie en zullen dat ook door middel van hun liederen blijven. Op 27 maart lazen wij dat Liesbeth List, de Grande Dame van het chanson, overleden is.

Wat had zij dat ons zo aansprak? Meermaals werden we bij uitvoeringen toch wat vreemd aangekeken. Hoe kwamen zulke jonge gasten, want dat waren we toen nog, terecht bij een optreden van Liesbeth List? Je hoorde het ze bijna denken. Het publiek dat op haar concerten afkwam, behoorde veelal toch tot de leeftijdscategorie die haar nog zou kunnen kennen van haar hoogtijdagen in de jaren ’60 en ’70 en van de grote successen samen met Ramses. Nu hebben we misschien ook wel een oude ziel en zijn we boven mate geïnteresseerd in de dingen van vroeger, die juist door hun afstand tot onze tijd extra lading krijgen. Maar in het geval van Liesbeth List werd de kennismaking voor ons gevoel toch wat persoonlijker.

Het begon allemaal in 2008, toen mijn ouders me meenemen naar Piaf de Musical in Carré. Dit werd een avond die ik nooit meer zou vergeten. Het was mijn eerste keer in Carré, wat opzich al een ervaring was. Maar veruit de meeste indruk maakte de vertolking van Piaf door Liesbeth List. Hoewel ze toen al best op leeftijd was, zette ze zo’n sterke performance neer en was het of Piaf daar in levende lijve op de bühne stond. Haar vertolking van de nummers van Piaf bezorgden me meer dan eens kippenvel. Zo echt en toch ook geheel eigen… Na afloop wist mijn vader er nog voor te zorgen dat ze een kaartje tekende. Zelf durfde ik dat niet te vragen.

Ik raakte na deze avond als vanzelf meer geïnteresseerd in het repertoire van Liesbeth List. In 2010 en 2011 kwam er een theatertour genaamd Liesbeth List Intiem. Deze bezocht ik samen met At en we waren beiden geroerd. Mensen raken, dat kon zij namelijk als geen ander. Als zij een lied zong, dan was dat doorleefd en vol emotie. Je geloofde ieder woord. In Liesbeth List Intiem werd er teruggeblikt op het ontroerende levensverhaal van de vedette door middel van voorgelezen passages uit gelijkgenoemde boek die kracht werden bijgezet door haar grootste muzikale successen.

Daarna kwam nog de concertreeks 70 jaar Liesbeth List. Opnieuw een prachtige show, waarin alle hoogtepunten van haar lange- en veelkleurige carrière de revu passeerden. Beide theatertours bezochten we meerdere malen en telkens raakte het ons opnieuw.

We gingen ook naar Vlieland. Niet per se als doorgewinterde fans die de geboortegrond van hun idool willen bezoeken, maar het levensverhaal van Liesbeth, die opgroeide op het eiland, had wel onze interesse in dit eiland gewekt.

Wanneer de lichten doven, doet dat altijd een beetje zeer. Toch zijn we ook dankbaar dat we een deel van haar verhaal hebben mogen meemaken. Haar verhaal zal blijven inspireren. Een verhaal van verdriet en geluk, van tegenslag en succes, maar vooral ook van de kracht om steeds weer uit de as te kunnen herrijzen.

“Heb het leven lief
Als de stormwind gromt en als de lente komt
En verberg je niet.”

Share this Post