attoom/ april 8, 2019/ Blog

 

India… Een land van vele indrukken, culturen, talen en tradities. Een reiservaring in dit land kan het beste als intens worden beschreven, zowel in de goede als soms in kwade zin. Voor het eerst verblijf ik in India voor langere periode en heb ik, na twee maanden aan de rand van de Himalaya’s, het noorden verruild voor het diepe zuiden van het land. Naast wat bezienswaardigheden in Delhi, heb ik weinig gezien van de bekende toeristische trekpleisters en de gouden driehoek Delhi, Agra en Jaipur. Mijn ervaringen in New Delhi waren genoeg om te weten dat ik liever de grote plaatsen en drukke bezienswaardigheden vermijd. Er is immers in dit land, waar je steeds na slechts een korte afstand af te hebben gelegd weer een andere cultuur tegenkomt, genoeg moois te ontdekken. 

Omdat de meeste reizigers toch in New Delhi aankomen, hier wat dingen die je zeker even gezien moet hebben. Allereerst natuurlijk het imposante rode fort. Een ommuurd paleis dat zich in het hart van het oude centrum bevind en grenst aan de rivier Yamuna. Daarnaast is Humayun’s Tomb ook zeker een bezoek waard. Deze graftombe was een voorloper van de beroemde Taj Mahal die later werd gebouwd. Dit prachtige, uit rood zandsteen opgetrokken bouwwerk bevindt zich even buiten het oude centrum, maar is vlot per metro en taxi te bereiken. Het wordt omgeven door een prachtig aangelegd park en biedt zo echt een oase van rust temidden van het drukke stadsgeraas. De toegangsprijs ligt tussen de zeven en acht euro. Tot slot vond ik de Vrijdagmoskee of Jama Masjid erg de moeite waard. De moskee werd in opdracht van dezelfde Mogol heerser gebouwd, die ook opdracht gaf voor de bouw van de Taj Mahal en het Rode Fort van Delhi. Een van de minaretten is te beklimmen en vanuit de toren heb je een schitterend uitzicht over de stad en het Rode Fort. De entreeprijs ligt rond de vijf euro. Natuurlijk doet zich bij het reizen in de stad het welbekende probleem voor van taxi chauffeurs die teveel voor een rit vragen. Gelukkig is het metro netwerk van New Delhi erg goed en kun je een dagkaart krijgen bij de ‘Customer Care’ balie voor zo’n drie euro. Voor taxiritten kun je de Ola- app gebruiken die je altijd een eerlijke prijs geeft. Je kunt met behulp van de app een rit plannen en een taxi naar jouw locatie laten komen. Voor het gebruik van deze app heb je wel een indiase simkaart nodig, maar het scheelt een hoop gedoe.

Inmiddels ben ik in de zuidelijke staat Tamil Nadu, die samen met de naastgelegen staat Kerala de zuidelijke punt van India vormt. De meeste toeristen gaan naar Kerala vanwege de rijke natuur en de mooie stranden, maar de staat Tamil Nadu heeft zo ook haar verborgen en minder verborgen schatten. Het gebied staat bekend als ‘land of temples’ en veel van de bezienswaardigheden zijn dan ook Hindoeïstische tempels. Maar zelf vind ik dat je ze na een tempel allemaal wel gezien hebt. De meeste zijn in dezelfde stijl gebouwd, met uitzondering van het bekende tempelcomplex van Thanjavur. Het complex dat je hier aantreft is een van de grootste ter wereld en gebouwd al aan het begin van de 11e eeuw.

De Tamils zijn erg trouw aan hun taal en tradities. De cultuur is naar mijn idee een stuk gastvrijer en de atmosfeer een stuk vriendelijker dan in het noorden. Je ziet hier ook nog de meeste mensen in traditionele kleding lopen, in tegenstelling tot het noorden waar je veel meer westerse invloeden ziet. De beste tijd om naar het zuiden te reizen is rond november en december. De hete zomermaanden, waarin het echt extreem heet is, zijn van maart tot augustus. Vanaf augustus begint ongeveer het regenseizoen, waarin de temperatuur een stuk aangenamer is. 

Met een lokale gids had ik de kans om een uniek stukje erfgoed te ontdekken in deze staat, waarvan ik niet wist dat het bestond. Om en nabij de disricten van Sivagangai en Pudukottai bevinden zich zo’n zeventig dorpen vol schitterende paleizen. Het gaat hier om zogenaamde Chettinad huizen, die gebouwd werden door de hogere kasten bestaande uit handelaren en bankiers. De centrale plaats binnen dit gebied is Karaikudi en in de nabije omgeving van deze plaats vind je al verscheidene dorpen die vol staan met deze paleizen. Op een enkele uitzondering na, zijn de huizen niet van binnen te bewonderen omdat de meeste nog in handen zijn van de families van de oorspronkelijke bewoners. De dorpjes die ik bezocht zijn Pallatur en Kanadukathan en deze zijn echt de moeite waard om door te wandelen. Zoveel paleizen dicht opelkaar doet je eigenlijk denken aan een filmset, zo onwerkelijk lijkt het. Er bestaat ook zoiets als de Chettinad keuken met heerlijke gerechten die je bij een bezoek aan dit gebied ook zeker moet proberen. 

Tijdens de hete zomermaanden zoeken veel Indiërs hun toevlucht tot de hoger gelegen ‘hill stations’, zoals Kodaikanal en Ooty. Binnenkort hoop ik dit voorbeeld te volgen. Waarschijnlijk komt er dan ook een vervolg op mijn belevenissen in India.

Share this Post